ساخت مبدل دیجیتال به آنالوگ DAC 1A شش بیتی

این مبدل قابل اتصال به انواع ، بوردهای Arduino و مینی کامپیوترها از جمله Raspberry می باشد. از طرف دیگر این مبدل با قابلیت جریان دهی 1 آمپر می تواند سرعت موتورهای کوچک، نور ال ای دی ها و … را کنترل کند.

شماتیک این مبدل در شکل زیر قابل مشاهده است. بخش بالای شماتیک بسیار ساده و شامل یک ترانس 220 به 18 ولت، یک پل دیود و یک خازن 1000uF به عنوان صافی ولتاژ است. ولتاژ این خازن برای قسمت خروجی مبدل به کار می رود. همچنین این ولتاژ توسط رگولاتور به 5 ولت تبدیل شده(سیم قرمز ضخیم) و هم برای تغذیه قسمت دیجیتال استفاده می شود.

در بخش خروجی این مبدل از یک رگولاتور ساده 3 پایه به شماره استفاده شده است. یکی از این 3 پایه ولتاژ ورودی است. این رگولاتور به گونه ای عمل می کند که ولتاژ بین پایه خروجی و پایه Adjust آن همواره برابر 1.25 ولت باشد. بنابراین مطابق شکل زیر در صورتی که مقاوت R1 و R2 را به این رگولاتور اضافه کنیم، ولتاژ خروجی طبق فرمول مشخص شده خواهد بود. در صورتی که مقاومت R1 ثابت باشد  جریان مشخص و ثابتی از آن می گذرد زیرا ولتاژ دو سر آن هموره برابر 1.25 ولت است. با تغییر  R2 ولتاژ پایه Adjust تغییر کرده و بنابراین ولتاژ خروجی هم تغییر می کند.

بر همین اساس می توان با کنترل ولتاژ پایه Adjust بر اساس یک ورودی دیجیتال، یک مبدل دیجیتال به آنالوگ ایجاد کرد. که همانطور که در شکل مشخص است این کار با استفاده از آیسی 7406 و تعدادی پتانسیومتر(به عنوان مقاومت متغیر) انجام شده است. این آیسی شامل 6 عدد گیت Not است و می توان به جای آن از آیسی 7407 که شامل 6 عدد بافر می باشد نیز استفاده کرد.
بر اساس اینکه ورودی آیسی چه عددی باشد، خروجی ها آیسی در ولتاژ 0 یا 5 ولت هستند. با تنظیم پتانسیومترها در مقادیر مناسب می توان به ازای هر ورودی دیجیتال، یک ولتاژ مشخص بر روی پایه Adjust ایجاد و ولتاژ خروجی را کنترل کرد.

برای تنظیم پتانسیومترها می توانید به روش زیر عمل کنید:

ورودی دیجیتال را 000001 کنید(بیت کم ارزش ورودی را “1” کنید و سایر ورودی ها را “0” کنید). پتانسیومتر VR1 را طوری تنظیم کنید که ولتاژ خروجی 1.25 ولت گردد.
ورودی دیجیتال را 000010 کنید. پتانسیومتر VR2 را طوری تنظیم کنید که ولتاژ خروجی 3 ولت گردد.
ورودی دیجیتال را 000100 کنید. پتانسیومتر VR3 را طوری تنظیم کنید که ولتاژ خروجی 5 ولت گردد.
ورودی دیجیتال را 001000 کنید. پتانسیومتر VR4 را طوری تنظیم کنید که ولتاژ خروجی 7.5 ولت گردد.
ورودی دیجیتال را 010000 کنید. پتانسیومتر VR5 را طوری تنظیم کنید که ولتاژ خروجی 9 ولت گردد.
ورودی دیجیتال را 100000 کنید. پتانسیومتر VR6 را طوری تنظیم کنید که ولتاژ خروجی 12 ولت گردد.

در صورتی که از آیسی 7407 استفاده می کنید، ورودی ها را معکوس کنید.

به این ترتیب مبدل دیجیتال به آنالوگ شما با جریان خروجی بیش از 1 آمپر آماده شده است که می توانید برای کنترل سرعت موتور DC و یا کنترل نور و… استفاده کنید. از این مدار به عنوان منبع تغذیه کنترل شونده به روش دیجیتال نیز می توانید استفاه کنید.

– در صورتی که به جریان بیشتر احتیاج دارید، به جای LM317 می توانید از رگولاتور LM350 استفاده کنید. استفاده از پل دیود جریان بالاتر و هیت سینک برای جریان زیاد الزامی است.
– از ترانس با خروجی 18 ولت با جریان خروجی 1 آمپر استفاده کنید(برای ساخت 18 ولت از یک ترانس دوبل 9 ولت استفاده کنید و سر وسط آن را رها بگذارید.)
– دیودهای D1 الی D4 برای حفاظت از رگولاتور ها هستند و مهمترین آن ها D4 می باشد(محافظ در برابر بار سلفی مثل موتور) و  به غیر از D4 سایر دیودها می توانند حذف گردند.
– خازن های C3 الی C7 برای فیلتر کردن ولتاژ ها و کاهش نویز و ریپل آن ها می باشند.
– VR1 الی Vr6 پتانسیومتر های 1.5 کیلو اهمی هستند که سر وسط آن ها به یکی از سرهای کناری متصل شده است تا به عنوان مقاومت متغیر عمل کنند.

مقالات مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
You need to agree with the terms to proceed

پر بازدید ترین مقالات