در زیر با یک مدار در زمینه سنسور هشدار دهنده گاز آشنا می شوید .
قطعات مورد نیاز
- 1عدد سنسور 318-TGS
- 1عدد آیسی 0313 CAیا آیسی 0413CA
- 1عدد پتانسیومتر 01 کیلو اهم
- 1عدد پتانسیومتر 5 کیلو اهم
- برد بورد
- سیم تلفنی
- 1عدد کلید PUSH-BOTTOM
- 1عدد دیود 1 8414N
- 1عدد خازن 001 نانو فاراد
- 1عدد ترانزیستور 701BC
- 1عدد مقاومت 01 کیلو اهم
- 1عدد مقاومت 7.4 کیلو اهم
- 1عدد مقاومت 1 کیلو اهم
- 2عدد مقاومت 1 کیلو اهم
- 1عدد مقاومت 022 اهم
- 1عدد LED
نقشه مدار
اگر بخواهید مدار خود را بر روی برد بورد پیاده سازی کنید.متوجه خواهید شد که پایه های این سنسور از سـوراخ هـای موجود در برد بورد خیلی بزرگتر است.این سنسور 6 پایه دارد.6 عدد تکـه سـیم مـسی را کـه هـر کـدام در حـدود 1 تـا 2 سانتی متر هستند به این پا یه ها لحیم کنید.برای بهتر لحیم شدن این سیم های مسی به پای های سنسور از روغن لحیم استفاده کنید .
پس از مرحله لحیم کردن، این سنسور را به گونه ای بر روی برد بورد قرار دهید که این پایه ها با یکدیگر ارتباط پیدا نکند . مطابق نقشه پایه های 1و3 را به یکدیگر وصل کنید.ار این اتصال به مثبت 5 ولت از منبع تغذیـه وصـل کنیـد.پایـه 5 از ایـن سنسور را زمین کنید.،و پایه 2 را به مثبت 5 ولت از منبع تغذیعه متصل نمایید .
پایه های 4و6 این سنسور را به یکدیگر وصل کنید.از این اتصال مشترک بـه سـر وسـط پتانـسیومتر 50 کیلـو اهـم متـصل نمایید.یک سر کناری این پتانسیومتر را با یک مقاومت یک کیلو اهم به منفی یا زمین منبع تغذیه متصل نمایید.سـر دیگـر یان پتانسیومتر را با یک مقاومت 7.4 کیلـو اهـم بـه پایـه 3 آیـسی AC3130یـا AC3140 کـه ورودی مثبـت اسـت.،متـصل نمایید.آیسی AC3130شود.این آیسی حاوی آپ امپ جهت مقایسه ولتاژ های ورودی است .
حال سر وسط پتانسیو متر 10 کیلو اهم را همانطور که در نقشه نیز مشخص است.،بـه ورودی منفـی آیـسی AC3130 که پایه 2 آیسی است.،متصل نمایید.یکی از پایه های کناری این پتانسیومتر را با یک مقاومت 2.2 کیلو اهـم بـه زمـین و پایه دیگر این پتانسیومتر را با یک مقاومت 2.2 کیلو اهم به مثبت 5 ولت متصل نمایید .
تغذیه زمین این آیسی را که پایه 4 است.،به زمین متصل کرده و تغذیه مثبت آنرا که پایه 7 می باشد را بر روی بـرد بـورد یا بورد سوراخدار مسی به مثبت منبع تغذیه متصل نمایید.بین ورودی های مثبت و زمین این مدار یک عدد خازن 100 نانو فاراد قرار دهید.همانطور که می دانید.،در این خازنها جهت مهم نیست . از پایه خروجی 6 با دیود 1 N4148 به پایه 3 که ورودی مثبت می باشد.متصل نماییـد.نحـوه اتـصال ایـن دیـود بـه گونـه ای است که پایه مثبت یا آند آن در پایه 6 و پایه منفی یا کاتد آن در پایه 3 باشد .
از پایه خروجی با یک مقاومت 220 اهم به بیس ترانزیستور BC107 متـصل نماییـد.امیتـر ایـن ترانزیـستور را زمـین کنیـد.از کلکتور ترانزیستور به یک مقاومت 10 کیلو اهم به مثبت ولتاژ متصل کنید.از اشتراک کلکتور با این مقاومت با یک مقاومت 220 اهم به کاتد یا منفی LEDمتصل کنید.،و آند یا مثبت LEDرا به صورت مستقیم به ,ولتاژ5 ولت متصل نمایید .
تست مدار
جهت تست مدار از فندک استفاده کنید.البته فندک را روشن نکنید.،فقط گاز موجود در آن را بروی سنسور تست کنید .
در این مدار به محض سنس شدن گاز توسط سنسور ولتاژی که در پایه 3 ایجاد می شود.بیشتر از ولتاژی اسـت.،کـه در پایه 2 ایجاد می شود.میزان این اختلاف ولتاژو حساسیت مدار را می توانید با پتانسیو متر تنظیم کنید . حتی شما می توانید میزان ماندگاری مدار را با پتانسیومترها تنظیم کنید.به طور مثال قـسمت هـشدار ایـن مـدار کـه در اینجا LEDاست.آیا پس از مدتی خاموش شود.یا اینکه شما به طور دستی این قسمت را غیر فعال کنید.برای غیر فعـال کردن قسمت هشدار یا آلارم همانطور که در نقشه مـشخص اسـت.از یـک عـدد کلیـد PUSH-BOTTOMاسـتفاده شـده است .
یک سر این کلید در پایه 3 که ورودی مثبت است .،می باشد و سر دیگر آن در زمین است . زمانیکه قسمت هشدار دهنده مدار را با تنظیم پتانـسیومترها بـه گونـه ای تنظـیم کـرده باشـید.،کـه پـس از سـنس گـاز توسط سنسور هیچگاه به صورت غیر دستی فعال نشود.در این حالت با فـشار کلیـد push-bottomمـی توانیـد قـسمت هشدار را غیر فعال کنید .
در اینجا برای سادگی و جلوگیری از مزاحمت برای دیگران از LEDاستفاده کردم.بـرای روشـن شـدن یـک فـن جهـت کـم کردن میزان گاز منتشر شده یا فعال شدن یک آژیر می توانید از ترکیب همین ترانزیستور و رله ای که آمپر مورد نظر شما را بدهد.، استفاده کنید.
توجه :
در هنگام کار با این سنسور،اگر منبع تغذیه را به آن متصل کنیـد،متوجـه گرمـایی در سنـسور مـی شـوید.ایـن بـه خـاطر المنتی است.که بین پایه های 2و 5 وجود دارد.از بابت گرم شدن سنسور نگران نباشید.پایه هـای مربـوط بـه سنـسور را به طور صحیح و مطابق با نقشه ببندید.در بستن مدار دقت کنید و اطلاعات مربوط به سنسور را در انتهای این صفحه بـه دقت ملاحظه کنید تا در بستن پایه های سنسور دچار اشتباه نشو ید . متاسفانه نمی توانید این مدار را با باطری تست کنید.تغذیه لازم جهت تست این مدار را یا بایستی از منبع تغذیه فـراهم شود، یا اینکه با استفاده از ترانس و دیود پل و خازن و رگولاتور 8705 این تغذیه را برای تست فـراهم کنیـد.ترانـسی کـه برای این مدار تهیه می کنید.جریانش بایست بین 500 تا 1000 میلی آمپر باشد .
در ضمن میتوانید.به جای تغذیه های بالا از 3 عدد باطری CFL2300A
یا باطری SONY 2300Aاستفاده کنید .