تفاوت بین مقاومت ثابت (Fixed Resistor) و مقاومت متغیر (Variable Resistor) در عملکرد و کاربرد چیست؟
اشتراک گذاری
با عرض پوزش، اجازهی سوال کردن ندارید., شما باید وارد شوید تا بتوانید سوال خود را مطرح کنید..
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
لطفا به طور خلاصه توضیح دهید که چرا شما احساس می کنید این پاسخ باید گزارش شود.
Please briefly explain why you feel this user should be reported.
تفاوت بین مقاومت ثابت (Fixed Resistor) و مقاومت متغیر (Variable Resistor) در عملکرد و کاربرد چیست؟
You must login to add an answer.
1. عملکرد: مقاومت ثابت (Fixed Resistor): – مقدار مقاومتی مشخص و ثابت دارد که در طول کار تغییر نمیکند. – برای تنظیم جریان یا ولتاژ در یک مدار استفاده میشود.- مقاومت متغیر (Variable Resistor): – مقدار مقاومت آن قابل تغییر است و میتوان با تنظیم آن، جریان یا ولتاژ را کنترل کرد. – اغلب در مدارهایی که نیاز به تغییرات مداوم یا تنظیم دقیق دارند، استفاده میشود.
2. کاربردها: مقاومت ثابت: – کنترل جریان در بخشهای مشخص از مدار. – تقسیم ولتاژ در مدارهای تقسیمکننده ولتاژ. – محدود کردن جریان در LEDها یا محافظت از قطعات حساس.مقاومت متغیر: – تنظیم صدا در دستگاههای صوتی (مثل پتانسیومتر در رادیو یا آمپلیفایر). – تنظیم روشنایی در لامپها. – کالیبراسیون مدارها در ابزارهای اندازهگیری.
3. ساختار فیزیکی:
مقاومت ثابت: – ساده و کوچک است و اغلب دارای نوارهای رنگی برای نمایش مقدار مقاومت است.- مقاومت متغیر: – دارای یک پایه متحرک است که میتوان مقدار مقاومت را با تغییر مکان آن تنظیم کرد.
4. هزینه و پیچیدگی:– مقاومت ثابت: – ارزانتر و سادهتر است.- مقاومت متغیر: – گرانتر است و طراحی پیچیدهتری دارد.
مقاومت ثابت برای مدارهایی که به مقدار ثابت نیاز دارند ایدهآل است.– مقاومت متغیر وقتی لازم است پارامترهای مدار را تنظیم یا تغییر دهیم به کار میرود.
مقاومتها، از مهمترین و بنیادیترین قطعات الکترونیک هستند و نقشی مهمی در مدارهای مختلف ایفا میکنند. این قطعات، انواع بسیار مختلفی دارند؛ از مقاومتهای بسیار ریز یا مقاومتهای تراشهای تا مقاومتهای سیمپیچی شده دور هسته نارسانا.
وظیفه اصلی مقاومت در یک مدار الکتریکی یا الکترونیکی، جلوگیری از عبور جریان یا تنظیم و تعیین جریان الکترونها با استفاده از ماده هدایتی داخل آن است. میتوان مقاومتها را به صورت ترکیبی در ساختارهای سری و موازی استفاده کرد. به این ترتیب، شبکه مقاومتی خواهیم داشت که میتوان از آن برای ایجاد افت ولتاژ، تقسیم ولتاژ و یا محدود کردن جریان در مدار استفاده کرد.
مقاومتها، قطعاتی «پسیو» (Passive) هستند. به این معنی که انرژی را مصرف میکنند و قادر به تولید آن نیستند. بنابراین، مقاومتها منبع توان یا تقویتکننده سیگنال نیستند. اما ولتاژ یا جریان را کاهش میدهند یا تضعیف میکنند. وقتی مقاومت از عبور جریان الکترونها جلوگیری میکند، انرژی به صورت گرما تلف میشود.
برای عبور جریان از مقاومت، آن را به یک اختلاف پتانسیل الکتریکی متصل میکنند. انرژی تلف شده در مقاومت با اختلاف پتانسیل بین دو سر آن، رابطه دارد. هنگامی که در مدارهای DC، این پتانسیل اعمال میشود، با عبور جریان از مقاومت، در دو سر مقاومت، افت پتانسیل به وجود میآید.
اغلبِ مقاومتها، قطعاتی خطی هستند و هنگامی که جریان الکتریکی از آنها عبور میکند، افت ولتاژ ایجاد میشود. این افت ولتاژ، به این دلیل است که مقاومتها از قانون اهم تبعیت میکنند. مقادیر مختلف مقاومت، باعث ایجاد مقادیر متفاوتی از جریان یا ولتاژ میشود. این مورد در مدارهای الکترونیکی برای کنترل یا کاهش ولتاژ و جریان امری مهم است. به این ترتیب میتوان ولتاژ را به جریان و جریان را به ولتاژ تبدیل کرد (بین آنها رابطه برقرار کرد).
مقاومتهای خطی، مشخصهی ولتاژ-جریان خطی دارند و مشخصه ولتاژ-جریان مقاومتهای غیرخطی، غیرخطی است. در واقع، در مقاومتهای غیر خطی، ولتاژ و جریان به صورت غیرخطی تغییر میکنند و تغییرات آنها وابسته به عواملی مانند دما و نور است که شاید غیرخطی باشد.
هزاران نوع مختلف از مقاومتها وجود دارد. این مقاومتها به دلیل مشخصات خاص و دقت مورد نیاز، برای کاربردهای متفاوتی مناسب هستند. بعضی از مشخصات خاص مقاومتها عبارت است از: «ضریب دما» (Temperature Coefficient)، «ضریب ولتاژ» (Voltage Coefficient)، نویز، پاسخ فرکانسی، توان و همچنین «دستهبندی دمایی» (Temperature Rating)، اندازه فیزیکی و «قابلیت اطمینان» (Reliability).
مقاومتها براساس مواد اولیه مورد استفاده و فرایند ساخت و کاربردهایشان نیز انواع مختلفی دارند.
انواع مقاومت های الکتریکی از نظر کاربرد
بر اساس کاربرد دو نوع مقاومت وجود دارد:
مقاومتهای ثابت، تنها یک مقدار دارند؛ مثلا ۱۰۰ اهم. در همه شماتیکها و دیاگرامهای مدارهای الکتریکی و الکترونیکی، عمومیترین نماد استفاده شده برای مقاومت ثابت، یک خط زیگ زاگ با مقدار مقاومت بر حسب اهم (Ω) در بالای آن است. مقدار مقاومت میتواند از کمتر از یک اهم تا چند میلیون اهم باشد. مقاومتهای متغیر (پتانسیومترها) میتوانند بینهایت مقدار مقاومت بین صفر و حداکثر مقدار خود اختیار کنند.
نماد عمومی استفاده شده در شماتیکها و نقشههای الکتریکی برای یک مقاومت ثابت، خط زیگ زاگ یا یک جعبه مستطیلی و برای مقاومت متغیر یک خط زیگ زاگ با یک فلش مورب یا عمودی بالای آن است.انواع مقاومت ثابت از نظر نحوه ساخت
انواع مقاومت ثابت را میتوان به چهار دسته زیر تقسیم کرد:
مقاومت ثابت همانطور که از اسمش پیداست نمیشه مقدارش را تغیر داد مثلا 220 اهم و …. ولی مقدار مقاومت متغیر قابل تغیر است یعنی این مقاومت دارای یک پیچ یا دسته است که با چرخاندن آن مقدار مقاومت تغیر میکنه انواع آنها هم میشه به پتانسیومتر یا ولوم اشاره کرد
مقاومت ثابت مقدارش ثابته و تغییر نمیکنه. ولی مثلا پتانسیومتر با چرخش مقدارش تغییر میکنه، مقاومت وابسته به نور یا LDR با کم و زیاد شدن نور مقدارش تغییر میکنه، مقاومت حرارتی هم همینطور با کم و زیاد شدن حرارت، مقدار مقاومتش تغییر میکنه.